Notice

Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Tratamentul candidozei bucale

Daca ati luat antibiotice pentru diferite afectiuni si aveti depozite albicioase la nivelul limbii sau prurit(mancarime)in zona genitala atunci,probabil ca aveti Candida. Pacientul isi pune semne de intrebare referitor la ceea ce are in momentul in care prezinta ultimul semn,pruritul.Deseori se poate ca doar acest ultim semn sa fie prezent fara afectarea cavitatii bucale dar e bine sa fiti precauti.

Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de ciuperci ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si a gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si varstnici, dar poate sa apara la orice alta varsta. La nou-nascutii si sugarii sanatosi candidoza bucala nu reprezinta o problema serioasa, fiind tratata si vindecata foarte usor.

In farmacii sunt disponibile medicamente antifungice ce se pot elibera atat cu prescriptie medicala, cat si fara. Daca medicamentele ce se elibereaza fara prescriptie medicala nu vindeca infectia se recomanda consultul medical.

In cazul sugarilor, se folosesc medicamente cu administrare locala (bandijonaj bucal), tratamentul fiind continuat cel putin 48 de ore dupa disparitia simptomelor. Durata tratamentului la adulti este in medie de 14 zile. In infectii severe sau persistente tratamentul poate depasi aceasta perioada. Medicamentele antifungice pot fi aplicate direct pe zona infectata (topic, local) sau pot fi administrate sistemic (oral).

Antifungicele cu administrare locala

Antifungicele topice sunt aplicate pe suprafata afectata si sunt disponibile pe piata intr-o varietate de forme, precum solutii sau drajeuri. Medicatia antifungica pentru uz topic trebuie sa ramana in contact cu zona afectata suficient de mult pentru a stopa inmultirea ciupercilor. Drajeurile sunt preferate datorita contactului prelungit cu mucoasa bucala, pacientul fiind instruit sa lase drajeul sa se topeasca incet in gura.

Deoarece o parte dintre antifungicele pentru uz topic contin zahar, creste riscul de aparitie a cariilor dentare atunci cand sunt folosite timp indelungat. Folosirea unei solutii fluorurate pe durata tratamentului scade riscul de aparitie a cariilor dentare.

Antifungicele cu administrare sistemica

Spre deosebire de antifungicele topice cele cu administrare sistemica afecteaza intregul organism. Pot fi folosite singure, in infectii fungice usoare, sau in asociere cu antifungicele topice, atunci cand infectia este severa. Pot fi folosite, de asemenea, pentru prevenirea aparitiei candidozei bucale la persoanele cu afectiuni medicale ce slabesc sistemul imun.

Antifungicele orale nu sunt recomandate in sarcina, datorita riscului de afectare a fatului. Totusi, in cazuri grave, in care infectia micotica s-a extins pana la nivelul sangelui, aceste medicamente sunt necesare. In cazuri rare, medicatia antifungica sistemica poate fi administrata si intravenos.

Medicamente ce se elibereaza fara prescriptie medicala:
- violetul de gentiana 1% este o solutie colorata ce distruge bacteriile si fungii, inclusiv ciuperca ce produce candidoza;
- apa de gura cu proprietati antiseptice este recomandata pentru prevenirea aparitiei candidozei bucale la persoanele cu SIDA.

Medicamente ce se elibereaza cu prescriptie medicala:

Poliene

Exemple: - nistatin
- amfotericina B
Nistatinul si amfotericina B sunt medicamente antifungice pentru uz topic, aplicandu-se direct pe depozite alb-branzoase de la nivelul mucoasei bucale.

Mod de actiune: polienele stopeaza cresterea fungilor, oferind sistemului imun posibilitatea de a distruge ciuperca.

Indicatii : polienele se recomanda in tratamentul candidozei la sugari.
Uneori medicul poate recomanda mamei sa-si aplice medicamentul pe mameloane pentru a preveni extinderea candidozei la acest nivel.

Eficienta : Nistatinul si amfotericina B sunt mai eficiente cand vin in contact direct cu zona afectata. In cazul sugarilor, tratamentul trebuie continuat cel putin 48 de ore dupa ce depozitele au disparut.
Majoritatea copiilor fara deficiente ale sistemului imun raspund la acest tratament.
In infectiile fungice persistente sau recurente tratamentul se poate prelungi.

Efecte secundare: cele mai frecvente efecte secundare sunt:
- greata;
- varsaturi;
- diaree.

De retinut!
Nistatinul si amfotericina B au eficienta maxima daca sunt aplicate direct pe zonele afectate, deci este important ca acestea sa se aplice corect, pe ambele parti ale gurii. Solutia medicamentoasa se roteste in gura cat de mult este posibil inainde de a fi inghitita sau aruncata. Deoarece preparatele de nistatin contin zahar, ce poate duce la aparitia cariilor, se recomanda clatirea gurii la 5 sau 10 minute dupa administrarea medicamentului.
Derivati de imidazol

Exemple:
- miconazol
- clotrimazol
- ketoconazol
- fluconazol
- itraconazol.
Aceste medicamente sunt disponibile atat pentru administrarea topica cat si pentru administrarea sistemica.

Mod de actiune: derivatii de imidazol stopeaza cresterea fungilor, oferind sistemului imun posibilitatea de a distruge ciuperca.

Indicatii : aceste medicamente sunt folosite pentru cazurile care nu au raspuns favorabil la poliene (nistatin)
- miconazolul este folosit in tratamentul candidozei bucale la sugar si copilul mic. Forma injectabila este recomandata in tratamentul infectiei fungice ce s-a extins pana la nivelul sangelui
- ketoconazolul este recomandat in tratamentul candidozei bucale la copii si la persoanele cu un sistem imun precar. De asemenea, atat ketoconazolul, cat si fluconazolul sunt recomandate in tratamentul candidozei esofagiene.

Eficienta : derivatii de imidazol sunt eficienti in vindecarea candidozei bucale atunci cand tratamentul topic nu a dat rezultate. Ketoconazolul si fluconazolul pot vindeca si candidoza esofagiana.

Efecte secundare: desi derivatii de imidazol dau rareori efecte adverse, folosirea lor pot determina:
- greata, varsaturi si dureri abdominale
- dureri de cap
- prurit sau rash cutanat.

De retinut!
Drajeurile de clotrimazol au gust mai bun decat cele de nistatin. Clotrimazolul determina mai frecvent efecte secundare, comparativ cu ceilalti derivati de imidazol. In cazuri rare, el poate afecta ficatul, din acest motiv nefiind recomandat copiilor. O serie de medicamente interactioneaza cu derivatii de imidazol, ducand la scaderea eficientei antifungicelor sau determinand afectiuni hepatice.

Medicamentele ce nu trebuie administrate concomitent cu derivatii de imidazol sunt:
- o parte din medicamente folosite in tratamentul ulcerului (sucralfatul sau antagonstii de receptor H2)
- medicamente anticonvulsivante (fenitoinul)
- tuberculostatice (rifampicina)
- medicamente imunosupresoare, folosite pentru prevenirea respingerii organelor transplantate (ciclosporina)
- medicamente antialergice precum terfenadina si astemizolul
- anticoagulante precum warfarina.
Clorhexidina

Solutia de clorhexidina poate preveni aparitia candidozei bucale la persoanele aflate in tratament cu medicamente ce deprima sistemul imun. De asemenea, este recomandata la pacientii cu SIDA. Clorhexidina poate determina patarea dintilor, a mucoasei bucale sau a limbii.

De retinut!
- nistatinul este un medicament recomandat in special sugarilor
- derivatii de imidazol sunt mai eficienti decat polienele, dar au mai multe efecte secundare
- atat polienele cat si derivatii de imidazol pot vindeca, in cele mai multe din cazuri, candidoza bucala.

Profilaxie
Expunerea pentru o perioada mai lunga de timp la anumite substante chimice, precum benzenul sau pesticidele, poate determina scaderea capacitatii de aparare a organismului, crescand riscul de aparitie a infectiilor fungice.

Pentru a preveni aparitia candidozei bucale ar trebui urmate recomandarile de mai jos:
- mentinerea unei igiene orale riguroase, aceasta implicand perierea dintilor, curatarea acestora cu ata dentara si folosirea unei ape de gura antiseptice zilnic. Daca pacientul a prezentat in antecedente o infectie micotica a gurii, se recomanda schimbarea periutei de dinti;
- spalarea mainilor;
- daca se foloseste un antibiotic lichid se recomanda clatirea gurii cu apa imediat dupa administrarea acestuia;
- tratarea afectiunilor medicale ce favorizeaza aparitia candidozei, precum diabetul zaharat, neoplasmele sau HIV;
- folosirea unui spacer pentru a administra corticosteroizii inhalatori, se recomanda clatirea gurii cu apa dupa fiecare administrare;
- la pacientii cu SIDA se recomanda clatirea zilnica a gurii cu o solutie antiseptica.