Notice

Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Cum realizezi un periaj corect

Este important sa stii cum sa-ti periezi dintii corect pentru a evita aparitia cariilor sau a gingivitei. O tehnica de periaj incorecta poate duce la abraziunea dintilor, o afectiune in care suprafata dintelui este uzata. Una dintre cauzele abraziunii dentare este folosirea incorecta a periutei de dinti . Si tesutul gingival poate fi afectat de perii din care este facuta periuta de dinti. Daca tesutul gingival este afectat, radacinile dentare pot fi expuse. Urmariti aceste instructiuni pentru a afla cum sa va periati corect dintii.
Aceasta tehnica este utila si atunci cand asistati un copil sau pe cineva care are nevoie de ajutor la periaj.
Dificultate: Usoara
Timp necesar: trei minute

Iata cum:

1.Aplicati un strat subtire de pasta de dinti pe periuta umezita in prealabil.
2.Incepeti cu molarii dorsali, superiori (dintii din spate), concentrandu-va pe fatada dintelui. Dupa acest pas, incepeti sa periati dintii in sensul acelor de ceasornic. O periuta de dinti normala va peria 2 sau 3 dinti in acelasi timp.
3.Tineti periuta de dinti paralel cu dintii si indreptati perii in directia gingiei, in asa fel incat perii sa atinga usor dintii. Exercitati o presiune usoara asupra periutei, pentru ca perii acesteia sa fie usor curbati.
4.Miscati cu blandete periuta in circa 20 de miscari circulare, aproximativ de 10 secunde.
5.Cand ati terminat periajul dintilor, indepartati periuta de gingie.
6.Continuati cu pasii de mai sus pana cand toate suprafetele dintilor (arcada inferioara si superioara) au fost curatate.
7. Repetati pasii de la 2 la 5 pentru suprafetele interioare ale dintilor.
8. Atunci cand sunteti pregatiti sa curatati si suprafetele posterioare ale incisivilor si caninilor, luati varful periutei si printr-o miscare circulara periati de la nivelul gingiei inspre varful dintelui. Repetati aceasta de 2 sau 3 ori.
9. Repetati pasul 8 si pentru incisivii din arcada inferioara. Realizati acest pas de 2 sau 3 ori.
10.Periati si suprafata dintilor cu care se realizeaza muscatura (suprafata premolarilor si pe cea a molarilor.
11.Periati cu blandete si limba si fetele interne ale obrajilor.
12.Terminati prin a clati cu apa si apa de gura.

Sfaturi:
Periati-va intotdeauna de doua ori pe zi, de preferabil la prima ora dimineata si inca o data inainte sa va culcati. Incercati sa nu mancati sau sa beti nimic dupa periajul de seara.
Atunci cand ajutati pe altcineva sa se spele pe dinti, incercati sa va pozitionati in spatele acestora pentru a-i putea ajuta mai bine. Daca acestia sunt mai inalti decat dumneavoastra, rugati-i sa se aseze pe un scaun.
Inlocuiti-va periuta de dinti la fiecare trei luni sau atunci cand observati ca perii incep sa se rupa sau sa se indoaie. Intotdeauna inlocuiti-va periuta dupa o raceala sau gripa.
Acesti pasi pot fi urmariti si de cei ce folosesc o periuta de dinti electrica.
Atunci cand realizati pasii 8 si 9, in cazul periutei electrice, evitati sa stai prea aproape de oglinda deoarece datorita miscarii rotative puteti stropi oglinda.
De ce ai nevoie:
O periuta de dinti foarte moale sau una din par de porc.
O pasta de dinti la alegere. Este de preferat una care sa contina fluor.
Apa si apa de gura.