Notice

Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Dintii dislocati(traumatisme dentare)

Dintii dislocati apar de obicei in urma unui accident. Dentistii numesc dintii dislocati, dinti extrudati. Daca dintii dislocati nu sunt fracturati iar pachetul vasculo - nervos este intact, dintele poate fi salvat. Dintii dislocati constituie o urgenta stomatologica.
Pentru ca dintii dislocati sa poata fi salvati, trebuie sa mergeti de urgenta la un dentist. Nu incercati sa extrageti singuri dintii dislocati, chiar daca acestia au iesit partial din alveola dentara. Pentru a ameliora durerea generata de dintii dislocati, luati niste analgezice sau aplicati o compresa cu gheata pana cand ajungeti la cabinetul dentistului. Ce va face dentistul
Dentistul va va administra niste anestezic local si va curata zona. Apoi, daca dintii dislocati sunt intacti si nu exista semne ale bolilor parodontale, dentistul va aseza dintii la loc in alveola dentara. Dentistul va face o radiografie pentru a se asigura ca radacinile dentare nu sunt fracturate.

Dintele dislocat trebuie stabilizat in pozitia sa initiala. Acest lucru se poate face cu ajutorul dintilor din proximitatea sa. Exista trei modalitati prin care se poate face asta:

Dentistul poate folosi un dispozitiv de bonding dentar.
Dentistul poate aplica bracketi pe dintii din proximitatea dintelui afectat si conecta bracketii cu ajutorul unei sarme.
Dentistul poate folosi un material sintetic pe care il va amplasa la nivelul dintilor din proximitatea dintelui afectat, impiedicand astfel dintele dislocat sa se miste.

Toate aceste dispozitive trebuiesc lasate pentru circa 7 10 zile. Daca a fost afectat nervul dentar, s-ar putea ca dentistul sa opteze pentru o obturatie de canal. Astfel dentistul va impiedica infectarea dintelui (aparitia unui abces) sau decolorarea lui. Dentistul va efectua anumite teste pe parcursul a cateva saptamani pentru a se asigura ca nervul nu este afectat. Aceste teste nu se pot face imediat dupa ce dintii sunt dislocati.

Daca dentistul decide ca este necesara obturatia de canal, s-ar putea sa trebuiasca sa aplice si o coroana dentara. Exista unele situatii in care dintii dislocati nu mai pot fi salvati. Daca aceasta este situatia, dentistul va fi nevoit sa extraga dintele. Dupa extractia dentara, dentistul va stabili impreuna cu dumneavoastra care este cea mai buna metoda pentru a inlocui dintele sau dintii lipsa.